Butterscotch bananen cake

Heel veel cake recepten met bananen vragen om overrijpe bananen. Ideaal als je altijd al bananen hebt liggen en dus ook vaak overrijpe bananen hebt waarvan je niet meer weet wat je er mee moet doen. Ik heb niet heel vaak bananen, en als ik dan zin heb in bananen cake wil ik niet eerst een week moeten wachten voordat ze rijp zijn. Bij deze cake is dat gelukkig niet nodig, omdat je ze toch eerst bakt tot een soort bananen toffee.  Op die manier worden ze toch wel lekker zacht en karamelachtig.

Dit heb je nodig:

Voor de butterscotch bananen

 • 150 gr basterdsuiker
 • 50 ml water
 • 250 gr bananen in plakjes
 • 1 el boter
 • 2 tl vanille extract

Voor de cake

 • 100 gr basterdsuiker
 • 175 ml zonnebloem olie
 • 3 eieren
 • 50 gr yoghurt
 • 150 gr bloem
 • 75 gr spelt of volkorenmeel
 • 2 tl koekkruiden
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl baksoda of zuiveringszout

Een springvorm of andere bakvorm, ingevet.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 c.

Voor de butterscotch bananen los je de suiker op in het water in een koekenpan en breng het aan de kook. Laat het koken tot het een roodbruine karamel wordt. Voeg de plakjes banaan toe, samen met de boter en vanille extract, en laat het nog even pruttelen tot de bananen zacht worden. Lepel het op een bord en laat het mengsel afkoelen.

Dan kun je de rest van de cake maken. Mix de suiker met de eieren en olie tot het dik en luchtig is. Roer er dan de bananen en de yoghurt door. Zeef de bloem, kruiden, bakpoeder en baksoda ( het volkorenmeel zal niet helemaal door de zeef gaan, de vliesjes die overblijven doe je er daarna weer bij)  en lepel het voorzichtig door je beslag. Giet het in je bakvorm en bak voor ongeveer 50 minuten.

Dit recept komt uit Short & Sweet van Dan Lepard

Een gedachte over “Butterscotch bananen cake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s