Bizcochos Borrachos

Voor het kerstfeestje van m’n flamenco lessen ging ik op zoek naar een Spaanse lekkernij. Bij Spaans eten denk je natuurlijk aan tapas en paella, maar Spaanse zoetigheden zijn mij niet zo bekend.  Ik ging op onderzoek uit en kwam dit recept tegen. Bizcochos Borrachos, wat zoiets als dronken cakejes betekend. Een superluchtige cake besprenkelt met een suikersiroop met rum. Olé!

Dit heb je nodig:

Voor de cake

 • 6 eieren
 • 150 gr suiker
 • 125 gr bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • kaneelpoeder om te bestuiven

Voor de siroop

 •  75 gr suiker
 • 150 ml water
 • 2 el honing
 • 75 ml rum
 • 1/2 kaneelstokje
 • schil van een halve citroen, alleen het gele deel.

Een rechthoekig bakblik van ongeveer 20 x 30 cm, bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 c.

Scheid eerst de eieren. Dit kun je het beste doen door het ei voorzichtig te breken, zodat de eidooier in een van de schaalhelften blijft zitten. Giet dan de eidooier steeds van de ene naar de andere schaalhelft, het eiwit loopt er dan vanzelf uit. Het is niet erg als er wat eiwit bij de dooier zit, maar andersom wel!

Klop het eiwit stevig met 2 el van de suiker. Het is klaar als je de kom op z’n kop kan houden zonder dat het eiwit er uit valt. Ik weet dat ze dit op tv altijd boven iemands hoofd doen, maar wees gerust, dit hoeft niet per sé.

In een andere kom mix je de eidooier met de rest van de suiker tot een dik en romig mengsel. Schep hier ongeveer een derde van het opgeklopte eiwit bij en meng het goed door elkaar.  Hierdoor wordt het mengsel wat lichter, zodat de rest van het eiwit er beter door mengt. De rest van het eiwit spatel je er rustig door, je wil zo min mogelijk luchtigheid verliezen.

Zeef de bloem en bakpoeder beetje bij beetje door het ei/suiker mengsel en doe dit ook weer zo rustig en voorzichtig mogelijk. Zodra het goed verdeeld is, is het klaar.

Verdeel het mengsel over het bakblik en bak in de oven voor ongever 25 minuten.

Ondertussen kun je de suikersiroop maken.

Breng in een pannetje het water met de suiker, kaneelstokje en citroenschil aan de kook en laat het een minuutje doorkoken. Haal het van het vuur en roer er de rum doorheen.

Test met een satéprikker of de cake klaar is (steek een prikker in de cake en als deze er weer schoon uitkomt is het klaar) en besprenkel het met de rumsiroop. Ik zou niet alles in een keer er op gieten, maar wacht tot de cake de siroop heeft opgenomen voor je het volgende beetje er over heen giet. Je hebt misschien niet alle siroop nodig, maar er gaat toch vaak meer in dan je denkt. Laat de cake helemaal afkoelen, bestuif hem met kaneel en snij in blokjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s