Aardappel tarte tatin

Po-Tay-Toes! Boil ‘m, mash ‘m, stick ‘m in a stew.

Vandaag vier ik de release van de eerste Hobbit film. Hobbits zijn dol op aardappelen, vooral omdat ze zo veelzijdig zijn. En je kan er dus ook een taart mee maken.  Dit is een aardappel tarte tatin, je bakt de taart met de aardappels op de bodem en het deeg bovenop. Na het bakken keer je ‘m om. Het klinkt heel fancy, maar het is echt niet moeilijk om te maken.

Dit heb je nodig:

 • 200 gr cherry tomaatjes
 • 500 gr krieltjes
 • 1 grote ui, in dunne plakjes gesneden
 • 40 gr suiker
 • 10 gr boter
 • 3 takjes verse oregano, of 2 tl gedroogde
 • 150 gr harde geitenkaas, in plakjes
 • zout en peper
 • olijfolie
 • bladerdeeg, zelfgemaakt,  of plakjes uit de diepvries, dan heb je er ongeveer 7 of 8 nodig.

En een ronde vorm van 22 cm.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 130 c. Snij de tomaatjes in half en leg ze op een bakplaat met de snijkant naar boven. Besprenkel ze met olijfolie en zout en peper. Laat ze 45 minuten in de oven uitdrogen.

Ondertussen kook je de aardappeltjes gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Snij de aardappeltjes in plakjes van ongeveer 2 cm. Bak de ui op een laag vuurtje met een beetje olie totdat ze goudbruin zijn.

Als alle groentes klaar zijn smeer je je vorm in met olijfolie en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de suiker in een pannetje, niet roeren! Zodra het veranderd is in een karamel laat je de boter er in smelten. Giet de karamel in de vorm en houdt de vorm schuin zodat de karamel zich verspreid over de bodem. Het is belangrijk om de karamel niet te roeren, en ook niet met een lepel proberen uit te spreiden. De suiker kan dan gaan kristaliseren en dan kan je weer overnieuw beginnen. Strooi de oregano over de karamel.

Leg de aardappels voorzichtig met de snijkant naar beneden op de karamel. Vul de gaatjes op met de tomaten en gebakken ui. Leg hier de plakjes geitenkaas op. Rol je bladerdeeg uit tot een plak die ongeveer 3 cm groter is dan je vorm. Als je losse plakjes gebruikt is het makkelijker om deze op elkaar te leggen en vervolgens uit te rollen, dan een puzzeltje te maken. Leg het deeg over de vulling en duw de zijkanten naar binnen om de vulling heen.

Verwarm de oven voor op 200 c. Bak de taart voor 25 minuten, verlaag de temperatuur tot 180 c en bak nog eens voor 15 minuten. Haal de taart uit de oven en laat het voor een minuutje staan. Leg een bord op z’n kop op de taart, houdt de vorm vast en met een vloeiende beweging draai je ‘m zeker en snel om. Et voilà, aardappel tarte tartin.

Dit recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi.

2 gedachtes over “Aardappel tarte tatin

 1. Ah, dat klinkt lekker 🙂 Alleen ben ik niet zo’n fan van geitenkaas, maar ik neem aan dat ik die ook gewoon weg kan laten. Yummie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s