Snel bladerdeeg

Met een traditioneel bladerdeeg rol je een plak boter uit tussen twee plakken deeg, en door het steeds op te vouwen en weer opnieuw uit te rollen creëer je meerdere lagen, oftwel bladeren. Deze methode vermengt klontjes boter tussen het deeg zodat je niet echt lagen krijgt, maar meer kleine blaasjes. Het effect is bijna hetzelfde, en vooral voor hartige taarten is dit recept zeer geschikt.

Dit recept is genoeg om ongeveer twee vormen van 24 cm te bekleden. Meestal maak ik het hele recept en leg ik de helft ervan in de vriezer. Het is absoluut niet moeilijk, maar het moet elke keer een tijd rusten tussen het uitrollen door. Begrijp me niet verkeerd, er is absoluut niets mis met bladerdeeg uit het vriesvak. Het voordeel hierbij echter is dat je ten eerste verschillende smaakjes aan het deeg kan toevoegen, en ten tweede één stuk deeg hebt dat je uitrolgt, in plaats van altijd met losje plakjes te moeten gaan puzzelen.

Dit heb je nodig:

  • 250 gr bloem voor brood (niet te verwarren met broodmix, waar gist aan toe is gevoegd!)
  • 50 gr spelt of volkorenmeel
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 175 gr koude boter, in dobbelsteentjes gesneden
  • 150 ml half melk, half water

En zo maak je het:

Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar, wrijf de olie erdoor tot deze is opgenomen. Roer de boter erdoor en voeg de melk en het water toe. Mix het door elkaar tot dat je een klonterig deeg hebt, zonder het echt door elkaar te kneden. Dek de kom af en laat het 20 minuten in de koelkast rusten.

Bestrooi je aanrecht met bloem, leg het deeg erop en bestrooi dit ook met bloem. Doordat de boter er nog steeds als klontjes door het deeg zit zal het erg plakkerig zijn, dus het is belangrijk dat je alles goed met bloem bestrooit. Rol het uit tot een plak van ongeveer 20 x 40 cm, vouw het in drieën (zie foto), draai het een kwartslag en rol en vouw het weer op dezelfde manier. Laat het vervolgens weer in de koelkast rusten. Dit hele proces van uitrollen, vouwen en een half uur rusten herhaal je nog 2 keer. Gebruik het gewoon zoals je normaal bladerdeeg zou gebruiken.

Dit recept komt uit Short & Sweet van Dan Lepard.

5 gedachtes over “Snel bladerdeeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s