Welsh Cakes

Afgelopen zomer was ik samen met een vriendin een weekendje weg naar Tenby in Wales. Het regende, hagelde en stormde, we hadden het kunnen weten. Er zat niets anders op dan maar  de lokale lekkernijen uit te proberen (he verdorie). Zo ook de Pice ar y maen, oftewel Welshcakes die overal bij de thee werden geserveerd. Het lijkt een beetje op een in een pan gebakken scone, of een kruising tussen een koekje en een klein pannenkoekje. Je kunt het maar het beste zelf uit proberen, dan weet je wat ik bedoel. Maar pas op! Ze zijn heel verslavend.

Dit heb je nodig

 • 125 gr koude boter, in blokjes gesneden
 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 75 gr witte basterdsuiker
 • 1/2 tl koekkruiden/mixed spice
 • 100 gr rozijnen
 • 1 ei, losgeklopt

Dit recept maakt ongeveer 20 stuks.

En zo maak je het:

Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem. Het is de bedoeling dat het mengsel zo koud mogelijk blijft, dus als je hele warme handen hebt kun je ook met een vork de boter door de bloem prakken. Roer de suiker, kruiden en rozijnen erdoor. Voeg als laatste het ei toe en kneed snel tot een deeg. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het een half uurtje in de koelkast rusten.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3/4 cm en steek er met een uitsteek vormpje of glas rondjes van ongeveer 6cm doorsnee uit. Bak deze in een koekenpan op middelhoog vuur, 3 min aan iedere kant tot ze goudbruin van kleur zijn.

Het liefst eten als ze nog warm zijn, of even opwarmen in een pan of broodrooster.

3 gedachtes over “Welsh Cakes

 1. Hallo Marcella,

  Ik zie net je recept van Welchcakes, zo leuk. Ik ben in Wales geboren, na een jaar naar Nederland gekomen met mijn moeder. En wij bakken al jaren Welchcakes, en mijn oma en tante deden dat ook altijd al.
  En ze zijn zo lekker, ik neem ze altijd mee op vakantie met de caravan.
  Eind mei ga ik met mijn man na lange tijd weer naar wales 1week in Tenby en 1week in Cardiff en dan bezoeken we natuurlijk ook Carphilly waar ik ben geboren in hetzelfde huis als mijn moeder.

  Groetjes Petra 🐞

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s