Gevulde speculaas

Afgelopen zaterdag kwam de goedheilig man weer aan in Nederland, via de Maas naar Roermond. Pakjesboot 12 is stuk en daarom kwam hij dit jaar op de veel kleinere stoomboot 0475. Ze hadden dit jaar dus veel minder plaats op de boot voor al die lekkernijen! Ik heb besloten de Sint maar een handje te helpen en zelf de bakpiet te spelen. Gevulde speculaas hoort er natuurlijk bij en is verrassend leuk en makkelijk te maken.

Je hebt nodig:

Voor het amandelspijs

  • 150 gr gepelde amandelen
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • rasp en sap van een halve citroen

Voor de speculaas

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 175 gr boter
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el speculaas/koek kruiden
  • 1 ei om te bestrijken
  • een handje vol amandelschaafsel of halve amandelen

En zo maak je het:

Verwam de oven voor op 150 c.

Maak eerst de amandelspijs door de suiker en amandelen in een keukenmachine fijn te malen. Voeg vervolgens het ei en de citroen toe en blijf malen tot het eruit ziet als spijs. Je kunt met een beetje water het spijs wat smeuiger maken als het wat vast aan voelt. In een goed afgesloten potje is dit wel enkele weken houdbaar, dus je kunt het goed van te voren maken.

Voor de speculaas meng je alle ingrediënten door elkaar tot je een samenhanged deeg krijgt. Laat dit vervolgens afgedekt een half uur in de koelkast rusten.

Rol de helft van het deeg uit tot een lap van ongeveer 20 x 30 cm en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer vervolgens de amandelspijs uit over het deeg waarbij je een randje van een ongeveer centimeter aan alle kanten vrij laat. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van gelijke grootte en leg deze over het spijs. Druk de randjes goed aan. Smeer het in met een losgeklopt ei en bestrooi of versier met geschaafde amandelen.  Bak 1 uur in de oven. Laat het volledig afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.

3 gedachtes over “Gevulde speculaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s