Kaneelbroodjes

Ok jongens en meisjes, dit is ‘m dan. Het recept dat jullie allemaal moeten maken. Op zo’n druilerige zondag waarop je eigenlijk van plan was helemaal niets te doen. Maak dan toch deze broodjes. Het kost even wat tijd, hoewel het grootste deel van die tijd wachten is, maar dan heb je ook wat. Zoete kaneelbroodjes die aan de buitenkant knapperig zijn en soms een beetje kleverig, maar aan de binnenkant zo zacht als.. als.. wolken. Bovendien zijn ze ook echt leuk om te maken, zoals alle gistdegen. Met m’n handen in een kom met pas gerezen deeg gaan blijft toch een van mijn favoriete dingen. But maybe that’s just me..

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 600 gr bloem
 • 100 gr suiker
 • 1/2 tl zout
 • 21 gr (dat is 3 zakjes!) gedroogde gist
 • 100 gr boter, zacht
 • 400 ml melk, lauwwarm
 • 2 eieren

Voor de vulling

 • 150 gr boter, zacht
 • 150 gr suiker
 • 1 1/2 tl kaneel
 • 1 ei, om te bestrijken

En een bakblik van ongeveer 33 x 24 cm. Bekleed deze met bakpapier een laat een beetje bakpapier boven de rand uitsteken zodat je het later met papier en al uit het blik kan tillen.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 230 c. Dit hoef je nu nog niet te doen, ligt er een beetje aan hoe lang de oven nodig heeft om voor te verwarmen.

Doe de bloem in een grote kom en strooi het zout langs de rand van de bloem. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe daarin de suiker, gist, boter, eieren en het grootste deel van de melk. Ik zou nog niet meteen alle melk erbij doen. Elke bloem is verschillend en sommige hebben minder vocht nodig. Je kan het er altijd nog bij doen. Meng eerste de ingrediënten in het kuiltje goed bij elkaar en haal er steeds meer bloem bij. Als alles tot een samenhangend geheel is gemengd haal je het deeg uit de kom. Je kneed het nu op het aanrecht zo’n 10 min goed door. En met goed kneden bedoel ik de palm van je hand gebruiken en je gewicht in de strijd gooien. Leef je maar goed uit! Je zult merken dat het deeg steeds soepeler en veerkrachtiger wordt. Het is klaar als je met een vinger in het deeg drukt en het kuiltje weer terug veert. Leg het deeg in een kom die je licht met olie hebt ingesmeerd en bedek het met huishoudfolie. Laat het nu rijzen tot het twee keer zo groot is geworden (tenminste een half uur als het warm is, maar kan ook wel een uur duren.)

Als het deeg gerezen is mag je het weer uit de kom halen (lekker hè?). Gebruik een derde van het deeg om de bodem van je bakblik te bekleden. Dit kun je doen door het uit te rollen, maar je kunt ook, en dat vind ik zelf makkelijker, het gewoon in beetje tot de juiste vorm uitrekken. Als het goed is is je deeg hier soepel genoeg voor.  Maak van de rest van het deeg een lap van ongeveer 50 x 25 cm. Meng alle vulling ingrediënten, behalve het ei, door elkaar en smeer je lap deeg mee in. Rol nu het deeg over de lengte op. Snijd de het nu in plakken van ongeveer 2,5 cm en leg deze met het snijvlak naar boven in je bakblik. Je hoeft ze niet heel dicht op elkaar te leggen. Bestrijk het met een losgeklopt ei en laat het nog eens rijzen, ongeveer 20 min. Op dit moment verwarm ik de oven voor.

Bak ze vervolgens ongeveer 25 min in de oven. Als je merkt dat ze te donker worden aan de bovenkant kun je het even afdekken met wat folie. Als het klaar is haal je het met bakpapier en al uit het blik en laat ze op een rooster afkoelen. Zodra je niet meer je handen brandt als je het aanraakt kun je stukken afscheuren en op eten. Inmiddels zullen je familie/huisgenoten al als mieren naar honing hier op af gekomen zijn, dus kun je lekker samen genieten.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit How to be a domestic goddess van Nigella Lawson.

2 gedachtes over “Kaneelbroodjes

 1. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s