Citroensiroop Cake

Dit is een van mijn favoriete cakes. Hij is makkelijk te maken en blijft bovendien lang lekker. Niet dat die cake heel lang bewaard wordt hier, maar het kan.. Een citroencake die na het bakken wordt doordrenkt met een citroen suiker siroop die ‘m heerlijk sponzig maakt, yum!

Je hebt nodig:

  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • rasp van 1 citroen
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 4 eetlepels melk
  • sap van 2 citroenen
  • 100 g poedersuiker.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 c en smeer een cakeblik van ongeveer 23 cm in met boter en bestuif het met bloem. Als je zeker wilt weten dat je cake er ook weer uit komt, kun je ook een stuk bakpapier over de bodem en de lange zijkanten doen. Dit doe ik meestal wel omdat het zo zonde is als je na al je werk je cake niet uit het blik krijgt.

Als eerste roer of mix je de boter en suiker goed door elkaar. Het is belangrijk dat je dit mengsel goed luchtig maakt en je moet dus wel even een paar minuutjes roeren. Daarna voeg je de citroenraps en de eieren een voor een toen en dit roer je ook even flink door. Het kan zijn dat het mengsel er nu een beetje schifterig uit ziet, dit komt omdat het vet van de boter en het vocht van de eieren niet goed mengt. Zodra je er de bloem bij doet komt dit wel weer goed. Als de bloem er bij zit hoef je het alleen nog maar kort te mengen totdat het een geheel is geworden en meng er als laatste de melk door. Verdeel het cakebeslag over het blik en bak voor ongeveer 45 minuten.

Net voordat de cake klaar is maak je de citroen siroop. Verwarm hiervoor langzaam de poedersuiker en citroensap in een pannetje op laag vuur. Zodra de poedersuiker is opgelost en de siroop helder is is het klaar.

Haal de cake uit de oven en test met een satéprikker of deze gaar is. Steek de prikker in het midden van de cake en als deze er zonder cake beslag uit komt is de cake gaar. Prik vervolgens over de hele cake een heleboel gaatjes. Giet de siroop over de cake en zorg er voor dat je het goed verdeelt. Als je nu denkt: “Help! Mijn cake verzuipt!” Geen paniek, binnen no time heeft die cake al de siroop opgeslurpt. Het moeilijkste gedeelte komt nu en dat is wachten tot de cake helemaal is afgekoeld voordat je hem uit het blik haalt, anders kan hij door dat hij zo vochtig is makkelijk uit elkaar vallen. Gelukkig is het het wachten helemaal waard!

Variatietips:
Je kunt deze cake ook met andere soorten citrusvruchten maken, bijvoorbeeld sinaasappel of limoen.

Dit recept komt uit How to be a domestic goddess van Nigella Lawson

7 gedachtes over “Citroensiroop Cake

  1. Yum! Zeker één van mijn lievelingscakes van vroega. Ben benieuwd of Nigella de cake in een rond bakvorm maakt, zoals mijn moeder hem bakte. Volgens mij gebruikten we altijd gewone kristalsuiker, en de bovenkant van de cake was vanzelf een beetje gebarsten zodat het siroop erinzakte. En vanwege de kristalsuiker kreeg je ook lekker knapperige suikerkristallen erbovenop. Heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s